Kultowy przepis kojarzący się bezsprzecznie ze słonecznymi Włochami. Jak przygotować spaghetti Bolognese? Z tym przepisem będzie to wyjątkowo proste. Zachwyć biesiadników prawdziwym kulinarnym majstersztykiem.
Składniki
- Mielone mięso wołowe (400 gramów)
- Makaron spaghetti (200 gramów)
- Sos do spaghetti (1 opakowanie)
- Gałązki świeżego rozmarynu (2 sztuki)
- Natka pietruszki (0.5 pęczka)
- Suszone oregano (1 łyżeczka)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Cebula szalotka (1 sztuka)
- Margaryna (1 łyżka)
- Świeżo mielony czarny pieprz (1 szczypta)
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i podgrzewamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Po 2-3 minutach dodajemy mięso i smażymy całość, mieszając co chwilę zawartość patelni. Staramy się, żeby nie powstały żadne grudki.
Teraz dodajemy na patelnię oregano, pieprz, zioła, rozmaryn i natkę pietruszki. Ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy sos spaghetti, 3 łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Na koniec odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy margarynę, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Przed podaniem do stołu, skrapiamy danie oliwą z oliwek