Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziołowe spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese, screen z YouTube

Kultowy przepis kojarzący się bezsprzecznie ze słonecznymi Włochami. Jak przygotować spaghetti Bolognese? Z tym przepisem będzie to wyjątkowo proste. Zachwyć biesiadników prawdziwym kulinarnym majstersztykiem.

Składniki

  • Mielone mięso wołowe (400 gramów)
  • Makaron spaghetti (200 gramów)
  • Sos do spaghetti (1 opakowanie)
  • Gałązki świeżego rozmarynu (2 sztuki)
  • Natka pietruszki (0.5 pęczka)
  • Suszone oregano (1 łyżeczka)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Cebula szalotka (1 sztuka)
  • Margaryna (1 łyżka)
  • Świeżo mielony czarny pieprz (1 szczypta)

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i podgrzewamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Po 2-3 minutach dodajemy mięso i smażymy całość, mieszając co chwilę zawartość patelni. Staramy się, żeby nie powstały żadne grudki.

Teraz dodajemy na patelnię oregano, pieprz, zioła, rozmaryn i natkę pietruszki. Ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy sos spaghetti, 3 łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Na koniec odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy margarynę, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Przed podaniem do stołu, skrapiamy danie oliwą z oliwek

Powiązane posty