Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa czosnkowa

zupa

Miłośnicy ostrzejszych smaków na pewno będą zadowoleni z tego przepisu kulinarnego. A jeżeli lubisz warzywa zdrowe, to zupa czosnkowa z pewnością przypadnie Ci do gustu. Gwarantuję, że od teraz będzie ona coraz częściej gościć na Waszym stole.

Składniki:

  • 3 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • pół łyżeczki chili mielonego
  • 50 g grzanek z chleba
  • 2 buliony warzywne
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 220°C.

Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową. Dodajemy kilka łyżek oliwy i pieczemy przez 20 minut. Następnie rozwijamy czosnek i studzimy. Jeżeli już ostygnie, wyłuskujemy upieczone ząbki.

Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy, a następnie dodajemy czosnek, ziemniaki i chili. Wlewamy jeszcze litr wody i dodajemy kostki rosołowe.

Zupę gotujemy mniej więcej 20 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Potem wszystko miksujemy blenderem i przecedzamy przez sito. Tak przygotowana zupa podawana powinna być z grzankami.

Powiązane posty