Miłośnicy ostrzejszych smaków na pewno będą zadowoleni z tego przepisu kulinarnego. A jeżeli lubisz warzywa zdrowe, to zupa czosnkowa z pewnością przypadnie Ci do gustu. Gwarantuję, że od teraz będzie ona coraz częściej gościć na Waszym stole.
Składniki:
- 3 główki czosnku
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 łyżka tymianku suszonego
- pół łyżeczki chili mielonego
- 50 g grzanek z chleba
- 2 buliony warzywne
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową. Dodajemy kilka łyżek oliwy i pieczemy przez 20 minut. Następnie rozwijamy czosnek i studzimy. Jeżeli już ostygnie, wyłuskujemy upieczone ząbki.
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy, a następnie dodajemy czosnek, ziemniaki i chili. Wlewamy jeszcze litr wody i dodajemy kostki rosołowe.
Zupę gotujemy mniej więcej 20 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Potem wszystko miksujemy blenderem i przecedzamy przez sito. Tak przygotowana zupa podawana powinna być z grzankami.