Przygotuj zupę pełną witamin i znakomitego smaku. W dodatku szybką w przyrządzeniu!
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g gęstej śmietany 18%
Przygotowanie
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie i rozpuszczonym maśle. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i wszystko smażymy razem przez 2 minuty. Po tym czasie dosypujemy pokrojone w kostkę (i obrane ze skórki) ziemniaki. Trzymamy wszystko na patelni przez ok. 7 minut. Po tym czasie doprawiamy danie solą i pieprzem.
Kolejnym krokiem jest dodanie kalafiora porwanego na małe różyczki. Po chwili dolewamy gorący bulion i gotujemy. Kiedy się zagotuje, przykrywamy garnek i trzymamy na ogniu przez 20 minut. Teraz zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy koperek i szczypiorek. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zimnej wody i kilkoma łyżkami wywaru. Stopniowo przelewamy mieszankę do zupy, cały czas mieszając. Gotowe!