Zupa z orzechów? To może brzmieć źle wielu osób kuriozalnie i bardzo dziwnie. Tymczasem takie danie jest niezwykle popularne na przykład w krajach afrykańskich, ale nie jest także obce wszystkim tym, którzy interesują się po prostu ciekawymi i smacznymi przepisami.
Składniki:
- 180 g masła orzechowego
- 300 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 450 ml bulionu warzywnego
- kolendra
- łyżeczka żółtej pasty curry
- 60 g marchwi
- 50 g pora
- sos sojowy
- sos z jednej limonki
Sposób przygotowania:
Bulion i mleko kokosowe wlewamy do odpowiednio dużego garnka. Następnie dodajemy masło orzechowe. Teraz zwartość trzeba podgrzać.
Kolejnym etap to starcie marchewki. Pora natomiast należy pokroić na małe plasterki i dodać do garnka. Wrzucamy również marchewkę.
Następnie wszystko doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z limonki. Dodajemy również sos sojowy i pastę curry.
Teraz zupę gotujemy przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy liśćmi świeżej kolendry.