Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa orzechowa 

zupa orzechowa

Zupa z orzechów? To może brzmieć źle wielu osób kuriozalnie i bardzo dziwnie. Tymczasem takie danie jest niezwykle popularne na przykład w krajach afrykańskich, ale nie jest także obce wszystkim tym, którzy interesują się po prostu ciekawymi i smacznymi przepisami. 

Składniki: 

  • 180 g masła orzechowego 
  • 300 ml mleka kokosowego 
  • sól i pieprz 
  • 450 ml bulionu warzywnego 
  • kolendra 
  • łyżeczka żółtej pasty curry 
  • 60 g marchwi 
  • 50 g pora 
  • sos sojowy 
  • sos z jednej limonki 

Sposób przygotowania: 

Bulion i mleko kokosowe wlewamy do odpowiednio dużego garnka. Następnie dodajemy masło orzechowe. Teraz zwartość trzeba podgrzać. 

Kolejnym etap to starcie marchewki. Pora natomiast należy pokroić na małe plasterki i dodać do garnka. Wrzucamy również marchewkę. 

Następnie wszystko doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z limonki. Dodajemy również sos sojowy i pastę curry. 

Teraz zupę gotujemy przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy liśćmi świeżej kolendry. 

Powiązane posty