Oryginalna zupa szczypiorkowa zachwyci każdego. Spróbuj czegoś nowego w swojej kuchni, a uzyskasz naprawdę znakomite efekty.
Składniki
- Masło – 1 łyżka
- Cebula – 1
- Marchewka – 1
- Ziemniaki – 3
- Kurkuma – szczypta
- Papryka – szczypta
- Bulion – 1 litr
- Drobny makaron – 3 łyżki
- Szczypiorek – pęczek
- Śmietana do zup (18% lub 30%) – 60 ml
Przygotowanie
Rozpuszczamy masło w garnku i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę i smażymy całość przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kurkumę, paprykę, sól i pieprz. Smażymy kolejne 3 minuty.
Po tym czasie wlewamy do garnka bulion, dodajemy suchy makaron i gotujemy. Kiedy zupa się zagotuje, przykrywamy garnek i gotujemy całość jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dla dekoracji i smaku dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek.