Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa z kurczakiem i kukurydzą 

zupa w talerzu

Ta zupa przygotowana na bazie kukurydzy i kurczaka jest bardzo popularna w Ameryce. Przede wszystkim dużą zaletą jest to, że absolutnie nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Składniki są niedrogie i powszechnie dostępne. Danie jest bardzo smaczne i pożywne. 

Składniki: 

  • 1/2 kg piersi kurczaka 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 
  • 1 cebula 4 ziemniaki 
  • 1 puszka kukurydzy (200 ml) 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 
  • łyżka masła 
  • cytryna 
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • drobno posiekana natka pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Filet z piersi kurczaka kroimy na nieduże kawałki, ale nie powinny być zbyt małe. Cebulę zamiast należy pokroić w równą kostkę tak samo jak obrane ziemniaki. 

Potrzebny będzie garnek z grubym dnem. Rozgrzewamy w nim olej z masłem i dodajemy cebulę. Pamiętajmy, aby często mieszać i doprowadzić ją do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso, wciąż nieustannie mieszając. Kurczak powinien zmienić kolor. 

W kolejnym etapie wlewamy bulion i dorzucamy ziemniaki. Całość gotujemy na niedużym ogniu. Gdy zauważymy, że ziemniaki już zaczynają mięknąć, wówczas dodajemy przelaną wrzątkiem kukurydzę. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. 

Następnie wymieszane ze śmietanką mleko wlewamy do zupy i podgrzewamy przez 2-3 minuty, ale nie możemy doprowadzić do zagotowania. 

Pozostaje doprawić zupę pieprzem, solą i sokiem cytrynowym. Dekoracją może być natka pietruszki. 

Powiązane posty