Czasem przychodzi taki moment, że potrzebna jest pyszna zupa, ale nie ma czasu lub sił, żeby ją robić. Tutaj z pomocą przychodzi żurek ekspresowy.
Składniki
- 250 g boczku wędzonego (lub 500 g kości lub żeberek wędzonych)
- 2 litry bulionu
- 500 ml żuru – zakwasu (gotowego, z butelki)
- 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 350 g wiejskiej kiełbasy
Dodatki:
- ugotowane na twardo jajka
- zielenina, np. świeży majeranek lub natka pietruszki
- pieczywo lub ziemniaki
- tarty chrzan
Przygotowanie
Przez ok. 30 minut gotujemy bulion z wędzonką. Po tym czasie dodajemy żurek z butelki, majeranek i śmietanę. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
Po kilku minutach doprawiamy zupę pieprzem. Dodajemy kiełbasę obraną z błonki. Podgrzewamy do odpowiedniej temperatury, przekładamy na głębokie talerze i podajemy z dodatkami.