Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ślimaczki ze śledzi

Przekąska ze śledzi. Przepis kulinarny w 15 minut

Pomysłowa i prosta do przyrządzenia przekąska, która znakomicie sprawdzi się podczas imprez towarzyskich, ale także w okresie świątecznym. Zbliżające się Boże Narodzenie może być idealnym momentem, aby zaserwować ślimaczki śledziowe.

Składniki

  • Filety śledziowe (3 sztuki)
  • Por (½ sztuki)
  • Pomidor (1 sztuka)
  • Cytryna (kilka plasterków)

Sos

  • Majonez (2 łyżki)
  • Śmietana (1 łyżka)
  • Czysta wódka (1 łyżka)
  • Musztarda (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Cały przepis kulinarny na przekąskę śledziową przygotujemy w zaledwie 15 minut. Na początek łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki na sos i odstawiamy na bok. Następnie wyparzamy pomidora, a pora kroimy w średniej grubości plastry. Jego również polewamy wrzątkiem, co pozwoli usunąć gorzki posmak.

Na talerzu rozkładamy pora i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry, które rozkładamy na polanym sosem porze.

Na koniec kroimy śledzie wzdłuż grzbietów i zwijamy je. Żeby utrzymały ten kształt, brzegi śledzi spinamy wykałaczką. Teraz wystarczy nałożyć na ich wierzch po plasterku cytryny. Tym sposobem pyszna przekąska ze śledzi jest gotowa do podania. Nie tylko wybornie smakuje, ale również znakomicie się prezentuje.

Powiązane posty