Niezawodny przepis na sałatkę z tuńczykiem, która zawsze zachwyci gości. Jest to doskonała przekąska na każdą okoliczność. Sprawdzi się nie tylko podczas imprez i świąt, ale także jako element zwyczajnego dnia.
Składniki
- Makaron w formie ryżu (200 g)
- Tuńczyk w oleju (2 puszki)
- Kukurydza konserwowa (1 puszka)
- Jajka (5 sztuk)
- Pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
- Ogórki konserwowe (3 sztuki)
- Sos czosnkowy
Przygotowanie
Na początek gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym go odcedzamy. Następnie gotujemy jajka na twardo (w lekko osolonej wodzie), obieramy je i kroimy w grubą kostkę. Jedno jajko kroimy na ćwiartki, żeby stanowiło dekorację sałatki z tuńczykiem.
Ogórki i pomidorki koktajlowe starannie kroimy w drobną kostkę. Teraz do osobnej miski przekładamy makaron, posiekane warzywa, jajka, kukurydzę i odcedzone z oleju tuńczyki.
Całość mieszamy z sosem czosnkowym. Na wierzch układamy ćwiartki jajka. Możemy także przyozdobić sałatkę odrobiną koperku. Tak przygotowana przekąska jest gotowa do podania.