Zbliża się Sylwester, a więc czas pomyśleć o znakomitych przekąskach, które doskonale wpasują się w ten wyjątkowy wieczór. Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Można przy tym mieć pewność, że smak faszerowanych jajek zachwyci wszystkich gości.
Składniki
- Jajka (6 sztuk)
- Czarne oliwki (10 sztuk)
- Awokado (1 sztuka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Limonka (1 sztuka)
- Majonez (2 łyżki)
- Natka pietruszki (½ pęczka)
- Szczypiorek (½ pęczka)
- Orzechy pistacjowe (garść)
- Kozi ser twardy (odrobina)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (od 8 do 10 minut). Następnie obieramy je ze skorupek. Każdej jako przecinamy na pół i usuwamy żółtko (przekładamy je do osobnej miski). Do żółtek dodajemy obrane awokado (pamiętamy o usunięciu pestek!) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i rozgniatamy. Najwygodniej będzie użyć do tego widelca.
Do farszu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Teraz dodajemy również sok z limonki, majonez, kozi ser starty na drobnych oczkach tarki oraz pokrojone oliwki. Pistacje rozgniatamy w moździerzu i również przekładamy do miski z farszem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec pozostaje przełożyć farsz na wgłębienia w połówkach jajek, a całość ułożyć na talerzu. Żeby uzyskać lepszy efekt końcowy, możemy również całość przyozdobić szczypiorkiem, majonezem i kawałkami pistacji. Faszerowane jajka delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy do stołu.