Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczona ciecierzyca na słodko

ciecierzyca na słodko, screen z YouTube

Chrupiąca ciecierzyca na słodko jest po prostu doskonałą przekąską na różne okazje, takie jak Sylwester, imieniny czy urodziny. Jest łatwa do przygotowania, nie wymaga wielu składników i szybko się szykuje – a jeszcze szybciej znika ze stołów, przy czym goście domagają się dokładki.

Składniki

  • Ciecierzyca konserwowa (360 g)
  • Kumin (1 łyżeczka)
  • Syrop z agawy (1 łyżka)
  • Papryka mielona słodka (szczypta)
  • Cynamon (szczypta)

Przygotowanie

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Następnie przechodzimy nieśpiesznie do drugiego kroku. Papierem do pieczenia wykładamy blachę, w której równomiernie rozkładamy ciecierzycę. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy w taki sposób, żeby znalazły się na całej ciecierzycy (ale w bardzo niewielkich ilościach). Teraz wystarczy włożyć blachę do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie znakomita przekąska na imprezę będzie gotowa. Znakomicie smakuje na ciepło, jak i po przestygnięciu.

Powiązane posty