Zdrowsza wersja tradycyjnego kotleta mielonego z mniejszą ilością soli. Pieczone mięso jest pełnowartościowym obiadem dla całej rodziny, a jednocześnie pierwszym krokiem do wprowadzenia zdrowszych nawyków żywieniowych.
Składniki
- Mięso indycze mielone (300 g)
- Marchewka (100 g)
- Kasza jęczmienna (40 g)
- Czosnek (1 ząbek)
- Cebula (1 sztuka)
- Musztarda (½ łyżeczki)
- Natka pietruszki (2 łyżki)
- Majeranek suszony (1 łyżeczka)
- Lubczyk świeży (1 łyżeczka)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC, a kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z odrobiną soli).
Drobno siekamy pietruszkę, czosnek, cebulę i lubczyk. Wszystko mieszamy w misce razem z mielonym mięsem, a na koniec doprawiamy mięsem. Dodajemy również ugotowaną kaszę, marchewkę (startą na drobnych oczkach tarki), musztardę i majeranek. Mięso ponownie dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odrywamy z niej po kawałku mięsa i formujemy kotlety mielone.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie pyszne kotlety mielone są gotowe do podania.