Krewetki uchodzą za luksusową potrawę, ale w rzeczywistości są stosunkowo tanie, a przy tym naprawdę wyborne. Jeśli będą odpowiednio przygotowane, to zapewnią wspaniały posiłek, którego nikt nie zechce przerwać.
Składniki na marynatę
- Pomidor malinowy (10 sztuk)
- Cebula (1 sztuka)
- Czosnek (6 ząbków)
- Cukier trzcinowy (½ łyżeczki)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Tymianek świeży (10 g)
- Bazylia suszona (szczypta)
- Oregano suszone (szczypta)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Składniki na krewetki
- Krewetki (800 g)
- Cytryna (1 sztuka)
- Natka pietruszki (10 g)
- Masło (2 łyżki)
- Czosnek (2 ząbki)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 150 oC, po czym przechodzimy do przygotowania marynaty. W tym celu kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Tak oprawione składniki przekładamy do dużej miski, a następnie dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki na marynatę (poza pomidorami). Całość dokładnie mieszamy.
Następnie wszystkie pomidory kroimy na pół. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na który kładziemy pomidory (skórą do dołu). Marynatę równomiernie rozprowadzamy po pomidorach. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 oC i pieczemy pomidory jeszcze przez 15 minut.
W tym czasie oczyszczamy i obieramy krewetki. Na patelni rozpuszczamy masło, a na rozgrzany tłuszcz przekładamy cytrynę pokrojoną w cienkie plastry i posiekany czosnek. Po chwili dodajemy krewetki, sól i pieprz. Smażymy do momentu, kiedy krewetki przybiorą delikatnie różową barwę.
Teraz na półmisku układamy upieczone pomidory, a na nich usmażone cytryny i krewetki. Całość przyozdabiamy natką pietruszki.