Pomysł na obiad, który można przygotować łatwo i dość szybko. Pożywny posiłek o niezwykle bogatym aromacie, a w dodatku dostarczający do organizmu wiele witamin i składników odżywczych.
Składniki na dorsza w panierce
- Filet z dorsza (2 sztuki)
- Jajko (1 sztuka)
- Bułka tarta (200 g)
- Płatki owsiane (2 łyżki)
- Świeży koperek (1 łyżka)
Składniki na frytki z warzyw
- Cukinia (1 sztuka)
- Marchewka (1 sztuka)
- Korzeń pietruszki (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Parmezan tarty (3 łyżki)
- Papryka mielona słodka (¼ łyżeczki)
- Bazylia suszona (¼ łyżeczki)
- Oregano suszone (¼ łyżeczki)
Składniki na sos avomayo
- Awokado (1 sztuka)
- Ogórek kiszony (2 sztuki)
- Jogurt grecki (120 g)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 oC. Następnie obieramy marchewkę, cukinię i pietruszkę, po czym kroimy je w grube słupki. W osobnej misce łączymy bazylię, oregano i słodką paprykę. Dodajemy do nich oliwę z oliwek oraz starty na małych oczkach parmezan. Całość dokładnie mieszamy. Sos łączymy z pokrojonymi w słupki warzywami i ponownie mieszamy. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.
W tym czasie miksujemy płatki owsiane z koperkiem i bułką tartą. Mieszankę wysypujemy na talerz. Przechodzimy do dorsza, którego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie posypujemy go z obu stron pieprzem, a każdy kawałek obtaczamy w roztrzepanym jajku i zmiksowanej przed chwilą bułce tartej. Rybę układamy w piekarniku obok frytek. Pieczemy przez ok. 10 minut.
W tym czasie zdążymy przygotować sos avamayo. Awokado przecinamy na pół (wzdłuż). Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki i przekładamy go do misy blendera. Dodajemy do niego jogurt i blendujemy do momentu uzyskania gładkie masy. Sos przekładamy do miski. Dodajemy do niego kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Tak przygotowany obiad jest gotowy do podania.