Makaron chow mein z woka jest znakomitym pomysłem na wprowadzenie nieco azjatyckiego aromatu (i zdrowia) do swojej kuchni. Przygotowanie posiłku zajmuje ok. 30 minut, a ten prosty przepis kulinarny zapewni pożywny obiad dla całej rodziny.
Składniki
- Polędwica wołowa (200 g)
- Makaron chow mein (125 g)
- Warzywa chińskie mrożone (300 g)
- Sos do woka z curry (490 g)
- Czosnek (2 ząbki)
- Papryczka chilli czerwona (1 sztuka)
- Sos sojowy (3 łyżki)
- Olej słonecznikowy (2 łyżki)
- Imbir świeży (1 łyżeczka)
- Cukier trzcinowy (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny (1 łyżeczka)
- Sezam biały (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Polędwice kroimy na cienkie plastry. Do osobnej miski przelewamy sos sojowy, do którego dodajemy również imbir, posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, cukier trzcinowy i 1 łyżkę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie umieszczamy w marynacie pokrojone wcześniej mięso. Marynata powinno całkowicie przykryć polędwicę. Miskę na jakiś czas odstawiamy na bok.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym podsmażamy mrożoną mieszankę warzyw chińskich. Po ok. 10 minutach przekładamy je do osobnej miski, a na tej samej patelni podsmażamy wyjęte z marynaty mięso. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 minuty, po czym zdejmujemy je z patelni.
Teraz na rozgrzaną patelnię nalewamy sos i delikatnie go podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego warzywa i mięso. Teraz wystarczy dodać również ugotowany makaron, zamieszać i przełożyć do misek. Przed podaniem każdą porcję posypujemy papryką chili i sezamem.