Sos słodko-kwaśny jest znakomitym dodatkiem do wielu posiłków. Doskonale komponuje się z mięsem, ale również jako proste uzupełnienie najbardziej podstawowego posiłku, jak chociażby ryż czy makaron. Wybornie smakuje, kiedy poleje się nim makaron spaghetti z usmażonym wieprzowym mięsem mielonym.
Składniki
- Sos sojowy (60 ml)
- Skrobia kukurydziana (10 g)
- Cukier brązowy (120 g)
- Ocet ryżowy (70 ml)
- Woda (70 ml)
- Papryczka chili czerwona (3 g)
- Czosnek (1 ząbek)
Przygotowanie
Najpierw obieramy czosnek i kroimy go w drobną kostkę. Następnie w ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Teraz odkładamy je na chwilę na bok. Do rondelka nalewamy ocet i wodę, a także dosypujemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Gdy to nastąpi, do rondelka wlewamy sos sojowy i wsypujemy pokrojoną chwilę wcześniej paprykę i czosnek.
W momencie, kiedy sos słodko-kwaśny zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Teraz dodajemy skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Sos ponownie podgrzewamy przez kilka minut, cały czas mieszając zawartość rondelka. Na koniec przelewamy gotowy sos do słoika, odstawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy zakręcamy naczynie. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.