Rozgrzewa, zniewala swoim niepowtarzalnym smakiem, a przy tym od razu stawia na nogi. Taka właśnie jest kawa po kozacku, a prosty przepis na nią sprawi, że zaczniesz przygotowywać ją z prawdziwą przyjemnością!
Składniki
- Kawa rozpuszczalna (40 g)
- Wino czerwone (500 ml)
- Cukier (70 g)
- Anyż gwiaździsty (4 sztuki)
- Przyprawa korzenna (2 łyżeczki)
Przygotowanie
Najpierw robimy grzańca, czy podgrzewamy wino wymieszane z cukrem i przyprawą korzenną. Nie dopuszczamy do zagotowania się wina! Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, przykrywamy go i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy 500 ml mocnej kawy.
Teraz ponownie podgrzewamy delikatnie czerwone wino (również nie doprowadzamy do wrzenia!). Następnie przelewamy je przez sitko do 4 kubków. Dolewamy do nich kawę i dekorujemy gwiazdkami anyżu. Resztę cukru podajemy w miseczce, żeby każdy mógł dosłodzić kawę według własnego uznania.