Orientalny przepis na wyborne danie. Wprowadź do swojej kuchni nieco smaku z Dalekiego Wschodu dzięki temu prostemu przepisowi na kurczaka po chińsku.
Składniki
- Kiełki fasoli mung (50 g)
- Makaron ryżowy (200 g)
- Papryka mielona ostra (1 szczypta)
- Czosnek granulowany (0,5 łyżeczki)
- Imbir mielony (0,5 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Kurczak (filet z piersi – 1 sztuka)
- Sos sojowy (30 ml)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Szczypior cebuli (12 g)
- Mieszanka chińska (450 g)
Przygotowanie
Na początek przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie pierś kurczaka kroimy na podłużne kawałki (pamiętamy, żeby najpierw umyć i osuszyć mięso). Przekładamy je do sporej miski i oprószamy przyprawami oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Kurczaka przekładamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, smażymy przez kilka minut, a następnie wykładamy na talerz.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka, smażymy mieszankę warzywną, którą doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Warzywa smażymy na dużym ogniu, ale krótko. Teraz ponownie przekładamy kurczaka na patelnię i przez chwilę smażymy wszystko razem.
Tak przygotowane warzywa i kurczaka podajemy z makaronem. Całość dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.