Pyszna i lekka potrawa, która będzie stanowić wyśmienity obiad. Poczuj się jak na urlopie we Włoszech i spróbuj tego niepowtarzalnego dania.
Składniki
- Makaron rurki (200 gramów)
- Salami (150 gramów)
- Papryka czerwona (1 sztuka)
- Papryka zielona (1 sztuka)
- Przyprawa do kurczaka w sosie pieczarkowym (1 opakowanie)
- Pieczarki (10 sztuk)
- Cebula (1 sztuka)
- Ząbki czosnku (2 sztuki)
- Śmietana 36% (200 mililitrów)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Bazylia (0.5 łyżeczki)
- Świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz siekamy czosnek, a paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w paski. Następnie w paski kroimy salami i delikatnie przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Na początek dodajemy do mięsa cebulę i czosnek, a po 2-3 minutach również pieczarki i papryki. Na koniec dosypujemy suszoną bazylię i dokładnie mieszamy.
Na patelnię dodajemy również przyprawę do kurczaka w sosie pieczarkowym. Teraz wystarczy dodać ugotowany makaron, ponownie wymieszać i przełożyć na talerze. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję listkami bazylii.