Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet wegetariański

Omlet wegetariański, screen z YouTube

Planujesz pyszne śniadanie bez dodatku mięsa? Tutaj na pomoc przychodzi prosty przepis na omlet wegetariański. Puszysty i delikatny. Łagodny jak Twój początek dnia.

Składniki

  • Jajka (8 sztuk)
  • Przyprawa uniwersalna (1 szczypta)
  • Pomidorki koktajlowe (8 sztuk)
  • Papryka (2 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Bazylia (0.5 łyżeczki)
  • Suszone oregano (0.5 łyżeczki)
  • Pieprz czarny mielony (1 szczypta)
  • Oliwa (2 łyżki)

Przygotowanie

Najpierw siekamy obrany czosnek i cebulę. Następnie myjemy pomidorki koktajlowe i przecinamy je na pół. Papryki kroimy w paski po usunięciu z nich gniazd nasiennych. Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. W drugiej kolejności dodajemy również paprykę, przyprawę uniwersalną i pomidorki. Doprawiamy oregano, pieprzem i bazylią. Smażymy przez kilka minut, często przy tym mieszając.

Do tak przygotowanej potrawy wbijamy jajka. Czekamy chwilę, żeby omlet się ściął. Następnie z pomocą szerokiej szpatułki ostrożnie przekręcamy go na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę. Omlet wegetariański najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Powiązane posty