Planujesz pyszne śniadanie bez dodatku mięsa? Tutaj na pomoc przychodzi prosty przepis na omlet wegetariański. Puszysty i delikatny. Łagodny jak Twój początek dnia.
Składniki
- Jajka (8 sztuk)
- Przyprawa uniwersalna (1 szczypta)
- Pomidorki koktajlowe (8 sztuk)
- Papryka (2 sztuki)
- Cebula (1 sztuka)
- Bazylia (0.5 łyżeczki)
- Suszone oregano (0.5 łyżeczki)
- Pieprz czarny mielony (1 szczypta)
- Oliwa (2 łyżki)
Przygotowanie
Najpierw siekamy obrany czosnek i cebulę. Następnie myjemy pomidorki koktajlowe i przecinamy je na pół. Papryki kroimy w paski po usunięciu z nich gniazd nasiennych. Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. W drugiej kolejności dodajemy również paprykę, przyprawę uniwersalną i pomidorki. Doprawiamy oregano, pieprzem i bazylią. Smażymy przez kilka minut, często przy tym mieszając.
Do tak przygotowanej potrawy wbijamy jajka. Czekamy chwilę, żeby omlet się ściął. Następnie z pomocą szerokiej szpatułki ostrożnie przekręcamy go na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę. Omlet wegetariański najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.