Wyjątkowo pikantne i piekielnie dobre. Przygotuj rewelacyjne naleśniki meksykańskie, które zachwycą i nie dadzą o sobie zapomnieć. Pamiętaj tylko, żeby mieć pod ręką wodę do popijania!
Składniki
- Gotowe naleśniki (6 sztuk)
- Przyprawa chili con carne (1 opakowanie)
- Czerwona fasola z puszki (200 gramów)
- Kukurydza z puszki (200 gramów)
- Cukinia (1 sztuka)
- Cebula (1 sztuka)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
- Papryczka chili (1 sztuka)
- Starty żółty ser (0.5 szklanki)
- Oliwa (3 łyżki)
- Woda (250 mililitrów)
Przygotowanie
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy delikatnie na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy również fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną w plastry cukinię.
Przyprawę rozrabiamy z wodą i przelewamy na patelnię. Całość doprowadzamy do zagotowania, a później gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 3 minuty. Teraz na naleśniki nakładamy przygotowany farsz. Każdy placek zwijamy w rulon. W osobnej miseczce rozrabiamy koncentrat z posiekaną drobno papryczką chili.
W następnym kroku przekładamy naleśniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch każdego smarujemy przygotowanym przed chwilą koncentratem z chili i posypujemy startym serem. Naleśniki pieczemy przez ok. 15 minut w 190 oC.