Śniadanie przygotowane z wykorzystaniem naturalnych i pełnowartościowych składników to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Idealnie sprawdzi się prosta owsianka, którą przygotujesz błyskawicznie, z niedrogich składników. Daje zastrzyk energii na długi czas, co potwierdzają, chociażby wszyscy aktywni sportowcy.
Składniki:
- płatki owsiane– najlepiej górskie (im mniej przetworzone, tym lepiej)
- w zależności od gustu, maślanka, kefir, jogurt naturalny lub mleko
- rodzynki lub żurawina
- orzechy – najlepsze będą włoskie, ale mogą być także ziemne lub orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Naturalnie musisz zagotować wodę. Do płatków owsianych wystarczy nieduża ilość wody – 300 ml. Następnie, gdy woda już się zagotuje, wsypujesz płatki. Zmniejsz ogień i podgrzewaj co chwilę, mieszając tak, aby nie przywarły do dna, ponieważ stopniowo będą mięknąć, a wody będzie ubywać.
Płatki gotujemy mniej więcej kilka minut. Wyraźnie widać, gdy są już miękkie, a woda całkiem wyparowała. Po wyłączeniu gazu można je przykryć jeszcze przykrywką, aby bardziej nasiąkły. Potem przełóż płatki do miski i zalej mlekiem lub maślanką zgodnie ze swoimi preferencjami. Wystarczy dodać orzechy i rodzynki. Posiłek będzie smaczny, Ale także bardzo energetyczny i pożywny.