Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Prosta zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami, screen z YouTube

Wyjątkowo prosty przepis na tradycyjną zapiekankę z mięsem i pieczarkami. Na przygotowanie potrzebujesz ok. 60 minut, ale połowa tego czasu do pieczenie w piekarniku. Tak więc nie martw się i do dzieła!

Składniki

  • Mięso mielone (200 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Pieczarki (10 sztuk)
  • Mieszanka przypraw do spaghetti (1 opakowanie)
  • Makaron muszelki (150 g)
  • Śmietana 18% (4 łyżki)
  • Starty żółty ser (4 łyżki)
  • Tymianek suszony (1 szczypta)
  • Olej (3 łyżki)

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z kolei mięso podsmażamy na oleju do momentu, aż nieco podeschnie. Teraz rozrabiamy mieszankę przypraw do spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dolewamy ją do makaronu.

W kolejnym kroku obieramy pieczarki i cebulę. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Do makaronu dodajemy teraz mięso oraz pokrojone warzywa. Wszystko ostrożnie mieszamy, posypujemy tymiankiem, polewamy śmietaną i równomiernie posypujemy serem. Na koniec wystarczy włożyć naczynie z zapiekanką na ok. 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC.

Powiązane posty