Wyjątkowo prosty przepis na tradycyjną zapiekankę z mięsem i pieczarkami. Na przygotowanie potrzebujesz ok. 60 minut, ale połowa tego czasu do pieczenie w piekarniku. Tak więc nie martw się i do dzieła!
Składniki
- Mięso mielone (200 g)
- Cebula (1 sztuka)
- Pieczarki (10 sztuk)
- Mieszanka przypraw do spaghetti (1 opakowanie)
- Makaron muszelki (150 g)
- Śmietana 18% (4 łyżki)
- Starty żółty ser (4 łyżki)
- Tymianek suszony (1 szczypta)
- Olej (3 łyżki)
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z kolei mięso podsmażamy na oleju do momentu, aż nieco podeschnie. Teraz rozrabiamy mieszankę przypraw do spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dolewamy ją do makaronu.
W kolejnym kroku obieramy pieczarki i cebulę. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Do makaronu dodajemy teraz mięso oraz pokrojone warzywa. Wszystko ostrożnie mieszamy, posypujemy tymiankiem, polewamy śmietaną i równomiernie posypujemy serem. Na koniec wystarczy włożyć naczynie z zapiekanką na ok. 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC.