Danie powinno być pożywne, ale także smaczne. Za makaronami przepadają wszyscy. Ciekawą propozycją na obiad lub na kolację może być gulasz na przykład z makaronem penne i do tego z mozarellą. Ta ostatnia nada daniu nie tylko wspaniałego wyglądu, ale zagwarantuje także serowy, aczkolwiek delikatny smak.
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g makaronu penne
- jedna puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g mozarelli tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- jedna łyżeczka słodkiej papryki
- jedna łyżeczka kurkumy
- jeden pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Najpierw zabierzmy się za makaron. Czas gotowania będzie wskazany na opakowaniu. Zwykły pszenny makaron to tylko kilka minut gotowania.
W międzyczasie można rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę do smażenia. Może być także olej rzepakowy. Teraz dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Mięso powinno się usmażyć.
Następnym etapem jest dodanie pomidorów z puszki i odlanego makaronu. Taką zawartość pozostawiamy na mniej więcej 15 minut przy zmniejszonym ogniu.
Gdy czas ten płynie, dodajemy startą mozarellę. Może być też kupiona w całości i pokrojona na malutkie kawałki. I tak się rozpuści. Tak gotowe danie można już wykładać na talerz, a na wierzch posypać pietruszkę.