Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gulasz z makaronem i mozarellą 

talerz z makaronem

Danie powinno być pożywne, ale także smaczne. Za makaronami przepadają wszyscy. Ciekawą propozycją na obiad lub na kolację może być gulasz na przykład z makaronem penne i do tego z mozarellą. Ta ostatnia nada daniu nie tylko wspaniałego wyglądu, ale zagwarantuje także serowy, aczkolwiek delikatny smak. 

Składniki: 

  • 200 g mięsa mielonego z indyka 
  • 100 g makaronu penne 
  • jedna puszka pomidorów krojonych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 50 g mozarelli tartej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 
  • jedna łyżeczka słodkiej papryki 
  • jedna łyżeczka kurkumy 
  • jeden pęczek pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Najpierw zabierzmy się za makaron. Czas gotowania będzie wskazany na opakowaniu. Zwykły pszenny makaron to tylko kilka minut gotowania. 

W międzyczasie można rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę do smażenia. Może być także olej rzepakowy. Teraz dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Mięso powinno się usmażyć. 

Następnym etapem jest dodanie pomidorów z puszki i odlanego makaronu. Taką zawartość pozostawiamy na mniej więcej 15 minut przy zmniejszonym ogniu. 

Gdy czas ten płynie, dodajemy startą mozarellę. Może być też kupiona w całości i pokrojona na malutkie kawałki. I tak się rozpuści. Tak gotowe danie można już wykładać na talerz, a na wierzch posypać pietruszkę. 

Powiązane posty