Jak przygotować ryż do sushi? Jeśli chcesz podać danie z ryżem, które można jeść pałeczkami, to ten ryż najpierw trzeba odpowiednio przygotować. Na szczęście jest to bardzo proste!
Składniki na ryż
- Ryż japoński krotko ziarnisty (200 gramów)
- Algi (1 sztuka)
- Wino ryżowe (50 mililitrów)
Składniki na marynatę
- Ocet ryżowy (150 mililitrów)
- Słodkie wino mirin (100 mililitrów)
- Sól (1 łyżeczka)
- Sos sojowy (2 łyżki)
Przygotowanie
Ryż japoński płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie przekładamy go do garnka. Dodajemy algi, 400 ml zagotowanej wody i wino ryżowe. Ryż gotujemy pod przykryciem. Kiedy stanie się miękki, usuwamy glony, zalewamy ryż marynatą i odstawiamy do przestygnięcia (najlepiej, żeby garnek był przykryty ściereczką).
A marynatę z kolei przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na marynatę – i gotowe.