Czasami smakuje nam to, co dobrze znane i proste w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa szczypiorkowa uwielbiana przez wszystkich, którą robimy na bazie ziemniaków, marchewki i makaronu. Kluczowy jednak będzie naturalnie szczypior. Opcjonalnie zupa może być wzbogacona ryżem.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- szczypta kurkumy i papryki
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki makaronu
- pęczek szczypiorku
- 60 ml śmietany 18% lub 30%
Sposób przygotowania:
Cebulę należy zeszklić w garnku na maśle. Powinna być pokrojona w kostkę. Następnie dodajemy jeszcze pokrojoną na drobno marchewkę. Podsmażamy ją, mieszając mniej więcej przez 3 minuty.
Teraz należy dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Trzeba je jeszcze doprawić solą i pieprzem. Dodajemy też kurkumę i paprykę, a całość musimy smażyć przez około 3 minuty.
Przyszedł czas na bulion. Wlewany go, ale dodajemy także suchy makaron. Czekamy aż się zagotuje. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek.