Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa szczypiorkowa 

zupa w talerzu

Czasami smakuje nam to, co dobrze znane i proste w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa szczypiorkowa  uwielbiana przez wszystkich, którą robimy na bazie ziemniaków, marchewki i makaronu. Kluczowy jednak będzie naturalnie szczypior. Opcjonalnie zupa może być wzbogacona ryżem. 

Składniki: 

  • 1 łyżka masła 
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 3 ziemniaki 
  • szczypta kurkumy i papryki 
  • 1 litr bulionu 
  • 3 łyżki makaronu 
  • pęczek szczypiorku 
  • 60 ml śmietany 18% lub 30% 

Sposób przygotowania: 

Cebulę należy zeszklić w garnku na maśle. Powinna być pokrojona w kostkę. Następnie dodajemy jeszcze pokrojoną na drobno marchewkę. Podsmażamy ją, mieszając mniej więcej przez 3 minuty. 

Teraz należy dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Trzeba je jeszcze doprawić solą i pieprzem. Dodajemy też kurkumę i paprykę, a całość musimy smażyć przez około 3 minuty. 

Przyszedł czas na bulion. Wlewany go, ale dodajemy także suchy makaron. Czekamy aż się zagotuje. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek. 

Powiązane posty