Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z tuńczykiem i awokado 

sałatka na talerzu

Sałatki to z zasady dania, które przygotowujemy jako dodatki do mięsa lub wtedy, gdy chcemy coś przekąsić. Tymczasem sałatka z tuńczykiem i awokado będzie niezwykle pożywna, a poza tym prezentuje się na talerzu obłędnie. Jest jak znalazł na wiosenny posiłek z dominującymi zielonymi składnikami. 

Składniki: 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 awokado 
  • 1 mała cebula czerwona 
  • 1 świeży zielony ogórek 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Po otwarciu puszki z tuńczykiem odsączamy zalewę, a mięso rozdrabniamy widelcem. 

Awokado kroimy na plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę, którą kroimy w piórka i ogórka pokrojonego w kostkę. Wsypujemy jeszcze natkę pietruszki i dodajemy soku z cytryny. Teraz wszystkie te składniki musimy dokładnie wymieszać. 

Następny krok to dodanie oliwy z oliwek i doprawienie solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. 

Teraz potrzebny nam duży talerz, aby sałatka prezentowała się okazale. Rozkładamy na nim rukolę i nakładamy sałatkę. Można ją przyozdobić pomidorkami. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Powiązane posty