Sałatki to z zasady dania, które przygotowujemy jako dodatki do mięsa lub wtedy, gdy chcemy coś przekąsić. Tymczasem sałatka z tuńczykiem i awokado będzie niezwykle pożywna, a poza tym prezentuje się na talerzu obłędnie. Jest jak znalazł na wiosenny posiłek z dominującymi zielonymi składnikami.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 awokado
- 1 mała cebula czerwona
- 1 świeży zielony ogórek
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Po otwarciu puszki z tuńczykiem odsączamy zalewę, a mięso rozdrabniamy widelcem.
Awokado kroimy na plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę, którą kroimy w piórka i ogórka pokrojonego w kostkę. Wsypujemy jeszcze natkę pietruszki i dodajemy soku z cytryny. Teraz wszystkie te składniki musimy dokładnie wymieszać.
Następny krok to dodanie oliwy z oliwek i doprawienie solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Teraz potrzebny nam duży talerz, aby sałatka prezentowała się okazale. Rozkładamy na nim rukolę i nakładamy sałatkę. Można ją przyozdobić pomidorkami. Podajemy z ulubionym pieczywem.