Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Placki z cynamonem

Placki z cynamonem

Prosty pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Placki z cynamonem możemy podawać też przy różnych okazjach, a znakomicie sprawdzą się nawet jak zwyczajna przekąska w trakcie dnia.

Składniki

  • Jajka (3 sztuki)
  • Mleko lub woda (1 szklanka)
  • Mąka macowa (1 szklanka)
  • Sól (1 szczypta)
  • Cukier (1 łyżka)
  • Olej do smażenia (1 łyżka)
  • Cukier zmieszany z mielonym cynamonem do posypania (1 łyżka)

Przygotowanie

Jajka mieszamy z wodą i mlekiem, a następnie rozbijamy je z użyciem trzepaczki do jajek. Składniki muszą się bardzo dobrze połączyć. Teraz dodajemy do masy również mąkę, sól i olej. Mieszamy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.

Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na rozgrzany na patelni olej i smażymy do momentu, aż placki przybiorą złocistą barwę z obu stron. Następnie wykładamy je na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Teraz przekładamy je na docelowe talerze i posypujemy cukrem z cynamonem.

Powiązane posty