Prosty pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Placki z cynamonem możemy podawać też przy różnych okazjach, a znakomicie sprawdzą się nawet jak zwyczajna przekąska w trakcie dnia.
Składniki
- Jajka (3 sztuki)
- Mleko lub woda (1 szklanka)
- Mąka macowa (1 szklanka)
- Sól (1 szczypta)
- Cukier (1 łyżka)
- Olej do smażenia (1 łyżka)
- Cukier zmieszany z mielonym cynamonem do posypania (1 łyżka)
Przygotowanie
Jajka mieszamy z wodą i mlekiem, a następnie rozbijamy je z użyciem trzepaczki do jajek. Składniki muszą się bardzo dobrze połączyć. Teraz dodajemy do masy również mąkę, sól i olej. Mieszamy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.
Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na rozgrzany na patelni olej i smażymy do momentu, aż placki przybiorą złocistą barwę z obu stron. Następnie wykładamy je na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Teraz przekładamy je na docelowe talerze i posypujemy cukrem z cynamonem.