Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka turecka 

sałatka turecka na stole

Miłośnicy sałatek lubią degustować także te, które pochodzą z innych zakątków świata. Jeżeli masz już dosyć tradycyjnej polskiej warzywnej sałatki, to może wypróbujesz turecką? Składniki potrzebne do jej zrobienia na pewno znajdziesz w swoim domu. 

Składniki:

  • 5 gotowanych ziemniaków 
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jabłka 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 50 ml wytrawnego białego wina 
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania:

Potrzebna jest patelnia, na której uprażymy orzechy włoskie. Należy je odstawić, aby ostygły. 

W tej sałatce bardzo ważny jest sos. Przygotujemy go w kilka chwil. Potrzebny jest do niego majonez, który mieszamy z białym winem i szczypiorkiem. Potem doprawiamy już tylko solą i pieprzem i odstawiamy, aby składniki się przegryzły. 

Obrane ze skórki jabłka i ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski. 

Teraz dodajemy jajka pokrojone w kostkę i orzechy włoskie. Wszystko razem mieszamy. 

Kolejny etap to dodanie sosu i ponowne dokładne wymieszanie składników. 

Tak przygotowana sałatka jest świetną przekąską do dań z grilla lub może być po prostu zjedzona na kolację jako lekki posiłek. 

Powiązane posty