Wiele jest wariantów herbaty wzmocnionej procentami. Miłośnicy herbaty po góralsku, w zależności od gustu, dodają rum, whisky lub wódkę, czy też śliwowicę. My przedstawiamy wersję z wódką. Ważne, że posiada odpowiednią moc i gwarantuje szybkie rozgrzanie. Szczególnie będzie polecana na chłodne wieczory.
Składniki:
- 200 ml naparu z czarnej liściastej herbaty
- 50 ml wódki
- plaster cytryny
- szczypta cynamonu
- słodki dodatek – może być cukier, syrop owocowy lub miód w zależności od indywidualnych preferencji.
Sposób przygotowania:
Podstawą trunku jest naturalnie czarna herbata. Ważne jednak, aby była przygotowana na bazie liści. Wykorzystujmy herbatę liściastą, ponieważ jest o wiele bardziej wartościowa i bardziej smaczna w porównaniu do herbaty ekspresowej.
Gdy już będzie przygotowany napar z czarnej herbaty, dolewany 50 ml wódki.
Napój dosładzamy i dodajemy cynamonu. Wrzucamy jeszcze plasterek cytryny.
Taka herbata po góralsku zwana także herbatą z prądem może być już konsumowana. Warto ją pić gorącą, aby alkohol nie wyparował.