Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Herbata po góralsku 

herbata w kubku

Wiele jest wariantów herbaty wzmocnionej procentami. Miłośnicy herbaty po góralsku, w zależności od gustu, dodają rum, whisky lub wódkę, czy też śliwowicę. My przedstawiamy wersję z wódką. Ważne, że posiada odpowiednią moc i gwarantuje szybkie rozgrzanie. Szczególnie będzie polecana na chłodne wieczory. 

Składniki: 

  • 200 ml naparu z czarnej liściastej herbaty 
  • 50 ml wódki 
  • plaster cytryny 
  • szczypta cynamonu 
  • słodki dodatek – może być cukier, syrop owocowy lub miód w zależności od indywidualnych preferencji. 

Sposób przygotowania: 

Podstawą trunku jest naturalnie czarna herbata. Ważne jednak, aby była przygotowana na bazie liści. Wykorzystujmy herbatę liściastą, ponieważ jest o wiele bardziej wartościowa i bardziej smaczna w porównaniu do herbaty ekspresowej. 

Gdy już będzie przygotowany napar z czarnej herbaty, dolewany 50 ml wódki. 

Napój dosładzamy i dodajemy cynamonu. Wrzucamy jeszcze plasterek cytryny. 

Taka herbata po góralsku zwana także herbatą z prądem może być już konsumowana. Warto ją pić gorącą, aby alkohol nie wyparował. 

Powiązane posty