Co jakiś czas każdy z nas ma ochotę na nie tyle obfity posiłek, co na przegryzienie czegoś o bardzo wyrazistym smaku. Taki właśnie jest ser feta. To może być świetna przekąska podawana także podczas przyjęć lub imprezy w ogrodzie. Słodko-słona feta jest także bardzo pożywnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.
Składniki:
- 600 g sera feta
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów
- pół szklanki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Ser feta, który kupimy w każdym sklepie (dostępne są z mniejszą lub większą zawartością tłuszczu) należy pokroić w małe kostki. Najlepiej, jeżeli będą to kostki o wielkości 1 cm. Takie kawałki fety nadziewamy na przygotowane wykałaczki.
Następnie bierzemy po kolei każdą kostkę i namaczamy w miodzie. Następnie maczamy taką lepką fetę w posiekanych orzechach.
Tak przygotowane przekąski układamy na jakimś pięknie zdobionym półmisku lub ładnie stylizowanej desce do krojenia.
Kawałki fety można podawać od razu gościom. Sprawdzą się także jako składniki sałatki warzywnej.