Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryż na słodko

Ryż na słodko

Prosty przepis kulinarny na ryż z ananasem i mango. Wystarczy kilka prostych składników, żeby sprowadzić uśmiech na twarze wszystkich biesiadników.

Składniki

  • Ryż (120 gramów)
  • Przyprawa uniwersalna (1 opakowanie)
  • Napój kokosowy (200 mililitrów)
  • Curry (1 łyżka)
  • Mango (1 sztuka)
  • Dymka (50 gramów)
  • Młody szpinak (100 gramów)
  • Olej (4 łyżki)

Przygotowanie

Na początek obieramy mango i kroimy je w większe kawałki. Następnie pokrojoną w plasterki dymkę podsmażamy na rozgrzanym w garnku oleju. Dodajemy przyprawę uniwersalną i całość smażymy przez zaledwie 1 minutę. Po tym czasie dodajemy 150 ml wody i napój kokosowy.

Na koniec dosypujemy ryż i pokrojone mango. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 13 minut. W tym czasie myjemy szpinak i dodajemy do ryżu pod koniec gotowania.

Powiązane posty