Prosty przepis kulinarny na ryż z ananasem i mango. Wystarczy kilka prostych składników, żeby sprowadzić uśmiech na twarze wszystkich biesiadników.
Składniki
- Ryż (120 gramów)
- Przyprawa uniwersalna (1 opakowanie)
- Napój kokosowy (200 mililitrów)
- Curry (1 łyżka)
- Mango (1 sztuka)
- Dymka (50 gramów)
- Młody szpinak (100 gramów)
- Olej (4 łyżki)
Przygotowanie
Na początek obieramy mango i kroimy je w większe kawałki. Następnie pokrojoną w plasterki dymkę podsmażamy na rozgrzanym w garnku oleju. Dodajemy przyprawę uniwersalną i całość smażymy przez zaledwie 1 minutę. Po tym czasie dodajemy 150 ml wody i napój kokosowy.
Na koniec dosypujemy ryż i pokrojone mango. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 13 minut. W tym czasie myjemy szpinak i dodajemy do ryżu pod koniec gotowania.