Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Warzywne leczo 

leczo w misce

Leczo to jedna z popularniejszych w Polsce potraw. Choć najczęściej jednym z głównych składników jest kiełbasa lub parówki, to potrawa występuje także w wersji bezmięsnej. Okazuje się, że pożywne leczo będzie smakować tak samo dobrze, a może nawet jeszcze lepiej! 

Składniki: 

  • 1 cukinia 
  • pół bakłażana 
  • 500 ml sosu spaghetti 
  • 1 cebula 
  • świeża bazylia 
  • papryka czerwona 
  • słodka papryka 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Danie przygotowuje się szybko i nie są wymagane w zasadzie żadne większe umiejętności. Najpierw więc warzywa kroimy w kostkę, ale dosyć grubą. Poza cebulą, ponieważ ona musi być pokrojona w piórka. Bierzemy cebulę i podsmażamy gorącej patelni. 

Gdy już zauważymy, że cebula stała się miękka i jest wyraźnie rumiana, dodajemy pozostałe warzywa. Wszystko smażymy około 5 minut. 

Gdy ten czas minie, zalewamy całość sosem spaghetti. Zmniejszamy ogień i wszystko dusimy około 30 minut. 

Warzywa powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. 

Takie danie doskonale smakuje w zasadzie ze wszystkim. To może być kromka chleba, makaron lub ryż. 

Powiązane posty