Leczo to jedna z popularniejszych w Polsce potraw. Choć najczęściej jednym z głównych składników jest kiełbasa lub parówki, to potrawa występuje także w wersji bezmięsnej. Okazuje się, że pożywne leczo będzie smakować tak samo dobrze, a może nawet jeszcze lepiej!
Składniki:
- 1 cukinia
- pół bakłażana
- 500 ml sosu spaghetti
- 1 cebula
- świeża bazylia
- papryka czerwona
- słodka papryka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Danie przygotowuje się szybko i nie są wymagane w zasadzie żadne większe umiejętności. Najpierw więc warzywa kroimy w kostkę, ale dosyć grubą. Poza cebulą, ponieważ ona musi być pokrojona w piórka. Bierzemy cebulę i podsmażamy gorącej patelni.
Gdy już zauważymy, że cebula stała się miękka i jest wyraźnie rumiana, dodajemy pozostałe warzywa. Wszystko smażymy około 5 minut.
Gdy ten czas minie, zalewamy całość sosem spaghetti. Zmniejszamy ogień i wszystko dusimy około 30 minut.
Warzywa powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
Takie danie doskonale smakuje w zasadzie ze wszystkim. To może być kromka chleba, makaron lub ryż.