Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Drożdżowe paszteciki 

kilka pasztecików

Zaletą przekąsek jest to, że można je konsumować o każdej porze dnia. W przypadku pasztecików drożdżowych można je podać jednak także na świątecznym stole. Będą wspaniale smakować z barszczem. To również świetna przekąska, którą można zabrać ze sobą na piknik lub na lunch do pracy. 

Składniki: 

  • 500 g gotowanego mięsa z kurczaka 
  • kapusta kiszona 
  • 1 jajko 
  • 100 ml mleka 
  • 1 cebula 
  • natka pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pieprz i sól 
  • sos pieczeniowy ciemne 
  • 25 g drożdży 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • pół łyżeczki cukru 

Sposób przygotowania: 

Posiekaną na drobno cebulę dusimy na patelni tak długo, aż zrobi się złocista i miękka. Pamiętajmy jednak, aby w połowie smażenia dodać posiekany czosnek.  

W maszynce do mielenia mielimy mięso z kapustą, pietruszką i podsmażoną cebulą. 

Dokładnie mieszamy farsz i dodajemy 3 łyżki sosu pieczeniowego ciemnego. Należy go także doprawić solą i pieprzem. 

Bierzemy drożdże i mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem. Taką mieszankę zostawiamy na 15 minut. 

Potrzebna będzie miska, w której połączymy drożdże, jajko, mąkę i sól. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka, aby ciasto uzyskało konsystencję ciasta pierogowego. Po przygotowaniu odstawiamy na 45 minut, aby wyrosło. 

Następnie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie na środku ciasta układamy wałek z farszu. Teraz całość zawijamy w ścisły rulon. Potem paszteciki kroimy na nieduże kawałki i przekładamy na blachę do pieczenia. 

Powinny przez 15 minut leżeć pod przykryciem. Następnie trzeba je posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Powiązane posty