Zaletą przekąsek jest to, że można je konsumować o każdej porze dnia. W przypadku pasztecików drożdżowych można je podać jednak także na świątecznym stole. Będą wspaniale smakować z barszczem. To również świetna przekąska, którą można zabrać ze sobą na piknik lub na lunch do pracy.
Składniki:
- 500 g gotowanego mięsa z kurczaka
- kapusta kiszona
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- sos pieczeniowy ciemne
- 25 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Posiekaną na drobno cebulę dusimy na patelni tak długo, aż zrobi się złocista i miękka. Pamiętajmy jednak, aby w połowie smażenia dodać posiekany czosnek.
W maszynce do mielenia mielimy mięso z kapustą, pietruszką i podsmażoną cebulą.
Dokładnie mieszamy farsz i dodajemy 3 łyżki sosu pieczeniowego ciemnego. Należy go także doprawić solą i pieprzem.
Bierzemy drożdże i mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem. Taką mieszankę zostawiamy na 15 minut.
Potrzebna będzie miska, w której połączymy drożdże, jajko, mąkę i sól. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka, aby ciasto uzyskało konsystencję ciasta pierogowego. Po przygotowaniu odstawiamy na 45 minut, aby wyrosło.
Następnie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie na środku ciasta układamy wałek z farszu. Teraz całość zawijamy w ścisły rulon. Potem paszteciki kroimy na nieduże kawałki i przekładamy na blachę do pieczenia.
Powinny przez 15 minut leżeć pod przykryciem. Następnie trzeba je posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.