Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dorsz w porach

Dorsz w porach

Znakomity dorsz, w którym szybko się rozsmakujesz. Prosty przepis na wyborną rybę, mogącą być przystawką, śniadaniem lub kolacją.

Składniki

  • Filet z dorsza – 500 gramów
  • Oliwa z oliwek – 100 mililitrów
  • Masło – 20 gramów
  • Pory (tylko białe części) – 2 sztuki
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Śmietana 18% – 100 mililitrów
  • Koperek – 1 pęczek
  • Czosnek ząbek – 1 sztuka
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
  • Czarny pieprz mielony – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Siekamy koperek, a pora kroimy w pół plastry. Czosnek siekamy, a z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Filety dokładnie myjemy i upewniamy się, że nie ma w nich żadnych ości. Teraz kroimy je w porcje po ok. 100 g. Następnie w osobnej misce łączymy oliwę pieprz cytrynowy, skórkę z cytryny, sól i część koperku. W tak przygotowanej marynacie zamaczamy filety z ryby.

Na patelni podgrzewamy masło, na której podsmażamy rybę z każdej strony, a następnie odkładamy ją na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pora delikatnie posypanego mąką. Dolewamy do niego śmietanę i sok z cytryny, a także dodajemy czosnek. Ponownie przekładamy rybę na patelnię z porem. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ryba będzie gotowa, a sos zgęstnieje.

Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i podajemy na sosie z pora.

Powiązane posty