Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami w stylu chińskim

Orientalny przepis na prostą i zdrową kolację. Przygotujesz ją szybko i ułatwisz sobie zdrowy sen.

Składniki

  • Ryż długoziarnisty – 200 gramów
  • Przyprawa do potraw chińskich – 1 opakowanie
  • Marchew – 3 sztuki
  • Papryczka chili – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Zielony groszek (świeży lub mrożony) – 150 gramów
  • Cebula dymka – 1 sztuka
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Woda – 300 mililitrów
  • Olej sezamowy – 1 łyżka
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. W tym czasie wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy całość przez ok. 10 minut.

W osobnej misce łączymy przyprawę do potraw chińskich z wodą, sosem sojowym, olejem rzepakowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy.

Sos wlewamy na patelnię z warzywami. Dodajemy również zielony groszek i sok z cytryny. Tak przygotowane warzywa po chińsku podajemy z ugotowanym ryżem.

Powiązane posty