Kuchnia wegetariańska to wyjątkowe bogactwo smaków. Przypisów wciąż przybywa, a łączenie ze sobą różnych składników jest czasami wyjątkowo zadziwiające. Przykładem jest wspaniała i pożywna zupa krem, przygotowana na bazie pieczonego kalafiora a wzbogacona orzechami włoskimi.
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora, pokrojona na różyczki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, lekko podprażonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki lub szczypiorek)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, a na blachę do pieczenia kładziemy różyczki kalafiora. Następnie dodajemy na wierzch trochę oliwy i posypujemy pieprzem oraz solą. Teraz kalafior w piekarniku musi się piec przez 30 minut. Powinien być lekko zarumieniony i miękki.
Jedną łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy czosnek i cebulę. Mają się podsmażać przez kilka minut, aż będą zrumienione i miękkie. Potem dodajemy upieczonego kalafiora i do garnka wlewamy bulion warzywny. Wszystko razem gotujemy przez następne 5-7 minut.
Po tym czasie zawartość garnka ląduje w blenderze. Składniki mielimy na gładką masę.
Teraz zupa z powrotem wraca do garnka. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Dodajemy rozgniecione orzechy włoskie. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Gorącą zupę można podawać z posiekanymi świeżymi ziołami.