Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapki z wegańskim smalcem 

pasta z ciecierzycy

Śniadanie może być bardzo pożywne także wtedy, gdy nie będziemy używać składników mięsnych. Ten przepis to świetna propozycja dla tych, którzy nie jadają mięsa lub dla kogoś, kto szuka kulinarnej odmiany. Kanapki z wegańskim smalcem zrobionym z cieciorki to prawdziwy przysmak.

Składniki:

  • chleb z ziarnami, kromki 
  • ciecierzyca z puszki 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 2 goździki 
  • 1 jabłko 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 

Sposób przygotowania: 

Odcedzamy ciecierzycę, ale zalewę zachowujemy. Rozgniatamy ją na puree albo blendujemy. Goździki trzeba zmiażdżyć. 

Czosnek cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z obranym jabłkiem. 

Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z oliwą do smażenia. Jeżeli widzimy, że już zaczynają się rumienić, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze 1 minutę. 

Następnie dodajemy puree z ciecierzycy i wszystko smażymy, aż składniki utworzą jednolitą masę. Możliwe, że smalec okaże się zbyt suchy. Wówczas dodajemy 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy. 

Po zdjęciu ciecierzycy z ognia dodajemy jabłko, sos sojowy i syrop klonowy. Taką pastę jemy na zimno z chlebem, ale można wykorzystać także grzanki. 

Powiązane posty