Zapiekanki zawsze smakują nam wyjątkowo. Ciepłe danie rozgrzewa i jest idealne na obiad. Najczęściej w zapiekankach uwzględniamy mięso wieprzowe lub makaron. Tymczasem obłędnie wręcz smakuje zapiekanka z tuńczykiem. To będzie potrawa bardzo zdrowa – przecież ryba ta jest ceniona i zalecana przez wielu dietetyków.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka tuńczyka
- 1 duża cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- oliwa
- 2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego (np. z 1/2 kostki)
- 2-3 pomidory
- sól (niekoniecznie, jeżeli tuńczyk jest bardzo słony)
- pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, natka pietruszki
- 1 jajko
- starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Najpierw bierzemy cebulę i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na oliwie z odrobiną soli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i suchy ryż. Smażymy tylko chwilę, a następnie zalewamy wszystko gorącym bulionem. Całość dusimy tak dług, aż cały płyn będzie wchłonięty.
Tuńczyka należy najpierw odsączyć, a pomidory sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić. Następnie mieszamy razem tuńczyka pomidory i ryż. Potem doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami. Dodajemy też jajko i ponownie wszystko razem mieszamy.
Naczynie żaroodporne najpierw musimy nasmarować tłuszczem. Następnie przygotowane składniki przekładamy do niego, a na górę sypiemy żółty ser. Danie zapiekamy 25 minut w temperaturze 190°C.
Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania.