Zwykle, gdy pada hasło pizza, przed oczami mamy okrągłą smakowitą potrawę przyozdobioną na czerwono keczupem lub ewentualnie sosem czosnkowym. Tymczasem pizza może być dietetyczna i przybrać wyraźnie zielony kolor. Taka właśnie jest ta, w której główne składniki to cukinia i awokado.
Składniki:
- 2 cukinie
- awokado
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności cukinię musimy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Miąższ przekładamy do miski i dodajemy odrobinę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.
W cukinii zbierze się woda. Jej nadmiar odlewamy, a miąższ mocno odciskamy. Następnie wkładamy go do miski. Wbijamy do środka jajko i wsypujemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Musi powstać jednolite ciasto.
Teraz na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Ciasto umieszczamy równomiernie i smażymy z obydwu stron, aż będzie zrumienione. Następnie zdejmujemy je z patelni i umieszczamy na blasze, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na tak przygotowanym cieście układamy wszystkie składniki, czyli wędlinę, mozarellę no i pokrojone wspaniale zielone warzywa – cukinię i awokado.
Blacha ląduje w piekarniku, który powinien być rozgrzany do 200°C. Pieczemy tylko 15 minut. Gdy ser się roztopi, dietetyczna pizza będzie gotowa.