Zwykle kuchnia indyjska kojarzy nam się z daniami tylko i wyłącznie roślinnymi. Dlatego uwielbiana jest przez wegetarian. Tymczasem przepisy indyjskie przewidują także wykorzystanie mięso ryb. Przykładem jest właśnie ta smakowita receptura z łososiem.
Składniki:
- 800 g łososia (waga ze skórą)
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki + 1 łyżeczka startej skórki
- 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Sos Miętowy:
- pęczek mięty
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Rybę należy opłukać, osuszyć, a następnie położyć na desce skórką do dołu. Łososia kroimy na kawałki w kształcie kwadratów wielkości około 3 cm. Potem nożem odcinamy mięso od skórki.
Do rozdrabniacza wrzucamy ząbki czosnku, skórkę z limonki oraz sok, imbir, mieloną paprykę i kumin. Dodajemy jeszcze sól, olej i garam masalę. Całość miksujemy tak, aby powstała pasta, a potem mieszamy z jogurtem.
Następnie marynatą musimy wysmarować łososia i odstawić. Ryba potrzebuje czasu do za marynowania. Może to być 1 godzina na blacie kuchennym, a najlepiej jeżeli będzie to kilka godzin w lodówce.
Łososia układamy na blasze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 210°C. Pieczemy przez około 10 minut. Czas jest krótki, ponieważ łosoś to bardzo delikatna ryba.
Równolegle przygotowujemy sos miętowy. Bierzemy listki mięty i miksujemy razem z ząbkiem czosnku. Pozostaje wymieszać całość z jogurtem.
Danie można podawać z ryżem, ale smakować także będzie z chlebem.