Ten przepiękny deser może się pochwalić rodowodem północno włoskim. Pana cotta to po polsku po prostu gotowana śmietanka. Przysmak jest banalnie prosty w przygotowaniu. Idealnie będzie smakować z dodatkiem owoców.
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 500 g śmietanki kremówki
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka żelatyny
- 1 porcja truskawek
Sposób przygotowania:
Galaretkę należy przygotować tak, jak opisano to na opakowaniu. Gdy ostygnie, wlewamy do przygotowanych naczyń i dodajemy pokrojone truskawki.
Potrzebna będzie blaszka na muffiny. Należy wyłożyć ją ściereczką kuchenną i na niej układamy naczynia, a następnie odstawiamy do stężenia.
Żelatyna musi być zalana wodą. Z kolei do osobnego garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy również cukier. Laski wanilii należy przekroić wzdłuż, aby wyciągnąć nasionka. Należy je dodać do śmietanki i mleka.
Stawiamy garnek na ogniu i cały czas mieszając drucianą trzepaczką, podgrzewamy. W momencie, gdy śmietanka zacznie się gotować, należy wyłączyć palnik. Teraz dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do ostudzenia, ale co jakiś czas należy zamieszać zawartość.
Teraz będziemy przelewać śmietankę do naczyń, ale dopiero wtedy, gdy zacznie lekko tężeć. W ten sposób galaretka się nie rozpuści. Dzięki temu nasionka wanilii nie będą się zbijać na powierzchni.
Bita śmietana i świeże truskawki posłużą jako dekoracja gotowego deseru.