Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada biszkoptowa z galaretką i kremem 

rolada na talerzu

Rolada to zawsze świetne rozwiązanie, jeżeli chcemy podać jakieś ciasto bogate w smaki. Zaprezentowana w tym przepisie jest bardzo delikatna, ale goście uwielbiający wyraźne smaki także będą zadowoleni. 

Składniki: 

  • 10 łyżek mąki 
  • 10 łyżek cukru 
  • 10 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym 
  • 25 g margaryny 
  • 70 mililitrów mleka 

Sposób przygotowania: 

Ubijamy pianę z dodatkiem cukru. Ma być ubita na sztywno. Dodajemy sukcesywnie po jednym żółtku, a na sam koniec wsypujemy jeszcze mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Ciasto będziemy wykładać na blachę wyłożoną pergaminem. Musi być posmarowana tłuszczem. Piekarnik powinien być dobrze nagrzany. Ciasto pieczemy przez około 10 minut. 

Po tym czasie wyciągamy blachę, zdejmujemy papier, a roladę zwijamy w rulon. 

Aby przygotować krem, najpierw należy zagotować mleko z cukrem. W osobnej szklance z mlekiem mieszamy proszek budyniowy, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając. Następnie należy je ostudzić. Teraz margarynę razem z budyniem ucieramy na puszysty krem. 

Galaretki natomiast przygotowujemy zgodnie z informacją umieszczoną na opakowaniu. Gdy są gotowe, przelewamy je do podłużnej formy i odstawiamy do stężenia. 

Rozwijamy delikatnie biszkopt i smarujemy kremem budyniowym. 

Teraz galaretkę kroimy w paski i układamy na kremie. Roladę należy zwinąć ciasno, a następnie wstawić na 3 godziny do lodówki. 

Powiązane posty