Śniadanie lub lunch będzie bardziej pożywny, jeżeli danie będzie wzbogacone w jajko. Nie zawsze też musi to być jajecznica lub jajko sadzone. Ciekawą odmianą są jajka po benedyktyńsku, które prezentują się bardzo ładnie na talerzu.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 bułki kajzerki
- przyprawa w kostkach ze smażonej cebuli
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki sosu holenderskiego
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Bułki należy pokroić na 2 cm kromki. Następnie zapiekamy je w piekarniku, ale przez chwilę.
Boczek natomiast rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na chrupko.
Teraz w rondelku musimy zagotować wodę z octem i odrobiną soli. Całość mieszamy i delikatnie wbijamy jajka do wody, gdy już zacznie się gotować. Powinny się gotować przez 2 minuty, a następnie wyjmujemy je cedzakową łyżką.
Na tostach umieszczamy plasterki boczku i ugotowane jajka. Każdą z kromek polewamy sosem holenderskim. Na górze umieszczamy gałązki koperku.