Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Meksykańskie zapiekanki

Meksykańskie zapiekanki

Zachwycająca przekąską na imprezę lub oryginalne śniadanie podane w wyjątkowej postaci.

Składniki

  • Chleb na maślance – 3 kromki
  • Olej – 4 łyżki
  • Awokado Hass – 1 szt.
  • Papryczka chili czerwona – 0,5 szt.
  • Pieprz biały – 1 szczypta
  • Kolendra świeża – 3 gałązki
  • Limonka – 0,5 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól – 1 szczypta
  • Ser cheddar – 60 g
  • Pomidorki koktajlowe – 8 szt.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. Kromki chleba z obu stron podsmażamy delikatnie na rozgrzanym na patelni oleju. W tym czasie rozdrabniamy awokado i dodajemy do niego sok z połowy limonki. Drobno siekamy czosnek, chili i kolendrę, po czym dodajemy je do awokado. Całość doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.

Następnie ścieramy ser cheddar na grubych oczkach tarki. Nakładamy go na gorące kromki chleba. Mini zapiekanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 2 minuty. Teraz przecinamy na pół pomidorki koktajlowe. Na rozgrzane zapiekanki nakładamy guacamole, pomidorki i kolendrę.

Powiązane posty