Zachwycająca przekąską na imprezę lub oryginalne śniadanie podane w wyjątkowej postaci.
Składniki
- Chleb na maślance – 3 kromki
- Olej – 4 łyżki
- Awokado Hass – 1 szt.
- Papryczka chili czerwona – 0,5 szt.
- Pieprz biały – 1 szczypta
- Kolendra świeża – 3 gałązki
- Limonka – 0,5 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól – 1 szczypta
- Ser cheddar – 60 g
- Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. Kromki chleba z obu stron podsmażamy delikatnie na rozgrzanym na patelni oleju. W tym czasie rozdrabniamy awokado i dodajemy do niego sok z połowy limonki. Drobno siekamy czosnek, chili i kolendrę, po czym dodajemy je do awokado. Całość doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie ścieramy ser cheddar na grubych oczkach tarki. Nakładamy go na gorące kromki chleba. Mini zapiekanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 2 minuty. Teraz przecinamy na pół pomidorki koktajlowe. Na rozgrzane zapiekanki nakładamy guacamole, pomidorki i kolendrę.