Klasyczna pasta guacamole prosto z Meksyku. Prosta w przygotowaniu i zachwycająca swoim smakiem. Idealna, dla wielu przekąsek, takich jak chipsy z tortilli czy tacos.
Składniki
- Awokado – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Ząbek czosnku – 1 sztuka
- Harissa – 1 łyżeczka
- Limonka – 0,5 sztuki
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Pomidor czerwony – 1 sztuka
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Pomidora przecinamy na pół i usuwamy nasadę szypułki. Rozdrabniamy go blenderem i przekładamy do osobnej miski. Tak samo traktujemy przekrojoną na pół cebulę oraz czosnek, ale pozostawiamy w misie blendera. Dodajemy do niej również miąższ z awokado, sok z limonki, harissę, sól i pieprz. Wszystko ponownie przez chwilę blendujemy.
Do tak przygotowanej pasty guacamole dodajemy przygotowanego wcześniej pomidora i wszystko razem dokładnie mieszamy. I gotowe. Wyborne guacamole można podać do stołu razem z wybornymi dodatkami.