Wyjątkowy smak – z pewnością niejednokrotnie do niego powrócisz. Wypróbuj przepis na kurczaka po indyjsku, a jego aromat urzeknie Cię jeszcze w trakcie gotowania.
Składniki
- Chilli mielone – 1 łyżeczka
- Cały średniej wielkości kurczak – 1 sztuka
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Kolendra mielona – 1 łyżeczka
- Nieduża cebula – 2 sztuki
- Papryka zielona – 1 sztuka
- Pomidory z puszki krojone – 400 gramów
- Nieduże kłącze świeżego imbiru – 1 sztuka
- Ząbek czosnku – 4 sztuki
- Oliwa – 3 łyżki
- Świeża kolendra – 1 pęczek
- Gęsty jogurt – 3 łyżki
- Olej do smażenia – 50 mililitrów
Przygotowanie
Imbir miksujemy z oliwą i czosnkiem. Następnie kroimy kurczaka w małe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a kolendrę siekamy. Teraz podgrzewamy olej w garnku. Przekładamy na niego imbirową pastę, a po ok. 2 minutach dodajemy również cebulę i kawałki kurczaka. Odlewamy nadmiar tłuszczu.
Następnie do garnka dosypujemy przyprawy (kmin rzymski, kurkumę i chili) oraz kolendrę. Wszystko mieszamy i smażymy kolejne 4 minuty. Teraz dodajemy również pomidory, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Potrawę dusimy przez 20 minut.
Po tym czasie dodajemy jogurt i pokrojoną paprykę. Wywar gotujemy kolejnych 10 minut. Na sam koniec dosypujemy świeżą kolendrę, mieszamy i przekładamy danie na talerze.