Błyskawicznie przyrządzone kotleciki z ciecierzycy z kukurydzą nadającą im prawdziwie obłędnie żółty wspaniały kolor to niezwykle smaczne danie dla całej rodziny. Przepis przewiduje tylko kilka składników i nie wymaga zbyt dużych umiejętności.
Składniki:
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 80 ml wody
- 400 g ciecierzycy (z puszki)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/4 czerwonej cebuli (posiekanej)
- świeża kolendra (do dekoracji)
- 5 łyżek sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Będziemy potrzebować dużej miski, gdzie należy wymieszać przyprawy. To będzie słodka papryka, curry, sól, a także proszek do pieczenia.
Dolewamy 80 ml wody i dokładnie wszystko mieszamy tak, aby powstała gładka konsystencja. Chodzi o to, aby wszystkie składniki idealnie się połączyły.
Następnie dodajemy ciecierzycę, kukurydzę i posiekaną czerwoną cebulę. Potrzebna będzie jeszcze świeża kolendra. Znów wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony. Powinny się zrobić złote.
Po smażeniu kotlecików kładziemy je na ręczniku kuchennym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej będą smakować polane sosem pomidorowym.