Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krupnik z kaszą jaglaną 

krupnik

Do najbardziej tradycyjnych zup należy z pewnością krupnik. Gdy go jednak przygotowujemy, to najczęściej używana jest kasza orkiszowa lub pęczak. A tymczasem bardzo ciekawą opcją będzie wykorzystanie kaszy jaglanej. Dzięki temu krupnik odkryje przed nami całkiem nowe smaki. 

Składniki: 

  • 6 szklanek bulionu warzywnego 
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 3 ziemniaki 
  • 2 młode marchewki 
  • 2 młode pietruszki 
  • 1 por (tylko biała część) 
  • 1/4 korzenia selera 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Na początek musimy zagotować bulion warzywny. Następnie wsypujemy opłukaną kaszę jaglaną i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. 

Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany por. Dorzucamy jeszcze startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.

Całość gotujemy przez 10 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. 

Teraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i masło. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Zupę dokładnie należy wymieszać, a następnie gotować jeszcze przez kilka minut. 

Krupnik jest gotowy i może być wlewany do talerzy.

Powiązane posty